Pelkkä so­te-uu­dis­tus ei riitä – Suo­mes­sa on asian­tun­ti­joi­ta joh­ta­mi­ses­sa ja lii­ke­ta­lou­des­sa, nämä täy­tyi­si tuoda osaksi ter­vey­den­huol­toa

Pelkkä so­te-uu­dis­tus ei riitä – Suo­mes­sa on asian­tun­ti­joi­ta joh­ta­mi­ses­sa ja lii­ke­ta­lou­des­sa, nämä täy­tyi­si tuoda osaksi ter­vey­den­huol­toa

Olen joulukuussa valmistuva sairaanhoitaja, palasin tekemään opinnot loppuun kaikesta huolimatta. Opiskelijana katsoo terveydenhuoltoa uusin silmin. Melko alussa opintojani oli jo selvää, että haluan jatkaa vielä yliopistossa, mutta äkisti muuttuneen elämäntilanteen vuoksi jouduin keskeyttämään opinnot.

Toisaalta päätös oli helppo, koska jo opiskelijana työharjoitteluissa olin saanut kokea epäasiallista kohtelua niin hoitajilta kuin lääkäreiltä, jopa heidän esihenkilöiltään. Epäasiallinen kohtelu on ollut muun muassa puhumattomuutta, ulkopuolelle jättämistä, tiuskimista ja väheksyntää.

Muilta opiskelijoilta olen kuullut hurjia tarinoita heidän työharjoitteluistaan. Usein unohdetaan, että opiskelija voi olla tulevaisuudessa sinun kollegasi.

Epäasiallista kohtelua olen kohdannut sijaisenakin, joka on yleistä terveydenhuollossa ja siltä suljetaan silmät. Epäasiallinen kohtelu hyväksytään hiljaisuudella eikä siihen uskalleta puuttua. Terveydenhuolto ei tarvitse ainoastaan sote-uudistusta vaan myös uudistusta sisältäpäin.

Epäsäännöllinen vuorotyö, pieni palkka ja jatkuva työntekijäpula ajaa monia hoitajia vaihtamaan alaa ilman koronan tuomia haasteitakin. Siihen yhdistettynä epäpätevä johtaminen ja arvostuksen puute helpottavat päätöstä alan vaihdosta.”Terveydenhuolto kaipaa asiantuntevaa johtamista, hoitoprosessien tehostamista, riittäviä resursseja ja ilmapiirin muutosta.”

Syksyllä kaksi juuri aloittanutta insinööriopiskelijaa keskustelivat, molemmat olivat alaa vaihtavia sairaanhoitajia. Aloin keskustella heidän kanssaan ja syyksi alanvaihtoon molemmat kertoivat koodaajien tuplasti paremmat palkat, hyvän työtilanteen ja säännölliset työajat.

Toinen kertoi, että hän ei kestä työskennellä jatkuvassa huonossa omassatunnossa ja riittämättömyyden tunteessa, kun aika ei vain riitä potilaille. Molemmat kokivat, että uusi sote-uudistus tulee pahentamaan tilannetta ja henkilökunta on kokonaan unohdettu, ja he haluavat sen alta pois.

Terveydenhuolto kaipaa asiantuntevaa johtamista, hoitoprosessien tehostamista, riittäviä resursseja ja ilmapiirin muutosta. Suomessa on asiantuntijoita johtamisessa ja liiketaloudessa, nämä täytyisi tuoda osaksi terveydenhuoltoa. Hoitajapula on nyt jo todellinen koko Suomessa. Kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa?

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 19.11.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*